Proizvodnja ugljena
2. proizvođač u Hrvatskoj
- ugljen za roštilj
- briketi ugljena
- pakiranje u vrećama

Proizvodnja drvenog ugljena - briketi u vrećama

Korištenje drvenog ugljena poznato je gotovo tijekom čitave povijesti čovječanstva, a prvi tragovi potječu još prije 30000 godina kada su njime nacrtani prvi spiljski crteži. Proizvodnja drvenog ugljena datira još iz Brončanog doba i bila je ključna za razvitak metalurgije sve do prijelaza na fosilni ugljen na početku 18. stoljeća. U novije vrijeme, drveni ugljen je ostao tehnološki važan materijal zbog svojih svojstava upijanja.

Proizvodnja drvenog ugljena uključuje termičku razgradnju drveta i može se odvijati u otvorenim jamama, pećima ili retortama. Proizvodnja u jamama ili pećima odvija se uz više ili manje kontrolirani dovod zraka pri čemu se toplini razvija izgaranjem dijela drveta. U retortama, drveni ugljen se proizvodi bez prisutnosti zraka pri čemu se toplina mora dovesti iz drugog izvora. Sirovina za drveni ugljen je drvni ostatak iz drvne industrije ili ostaci i otpad iz šumarstva.

Tradicionalna proizvodnja u jamama i pećima koja se odvija u ruralnim područjima je vrlo neučinkovita, a uobičajeno iznosi 10 do 15%, tj. za 1 kg drvenog ugljena je potrebno 7 do 10 kg drveta. Učinkovitost suvremenih sustava retorti je znatno viša i može iznositi i do 30% uz znatno smanjenje ukupne emisije štetnih tvari.

U Hrvatskoj postoji samo više proizvođač drvenog ugljena i manjih proizvođača koji koriste zidane peći. Osim njih, postoji i više stotina pojedinačnih proizvođača u različitim dijelovima Hrvatske koji proizvode u jamama ili zidanim pećima Na sjevernim obroncima Kalnika posebno je razvijena proizvodnja drvenog ugljena.

Šumooprema d.o.o. je navjeći proizvođač u Koprivničko križevačkoj županiji, a na području Hrvatske smo 2. po količini proizvedenog drvenog ugljena.

Pakiranje drvenog ugljena vrši se u specijalne papirnate vreće koje su iznutra presvučene plastikom, te se na taj način sprečava upijanje vlage i u svakom trenutku će ugljen biti suh i spreman za roštilj.

Osim same proizvodnje, kontinuirano snabdijevamo potrošače s kvalitetnim drvenim ugljenom kontinuirano tijekom čitave godine.

Galerija slika

drveni ugljen drveni ugljen drveni ugljen drveni ugljen drveni ugljen drveni ugljen drveni ugljen drveni ugljen